Danmarks vilde haver De fleste danske haveejere er vilde med deres haver. Men hvad ville der ske, hvis de gjorde haverne vilde? Det har WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet sat sig for at finde ud af i eksperimentet: Danmarks vilde haver. Med eksperimentet vil vi afdække, om vi sammen kan fremme biodiversiteten i vores haver, fordi den har brug for en fælles indsats.

Vi mister arter hurtigere end nogensinde før og bare i Danmark er mere end 15 procent af arterne i tilbagegang. Det står altså skidt til med biodiversiteten og den vilde natur, hvor kun omkring 8 procent af Danmarks areal er dækket af beskyttet natur og kun én procent af Danmarks skovareal er urørt. Det er alt for lidt – de vilde dyr mangler levesteder.

I Danmark er der ca. 1.200.000 huse i Danmark, ca. 230.000 sommerhuse og kolonihaver, hvoraf de fleste har en have. Potentialet er derfor stort, og faktisk kan mange af de vilde arter sagtens leve i haver, hvis alle haveejere gør deres haver bare en lille smule mere vild. Have for have kan vi sammen skabe mere vild natur i Danmark.

Eksperimentet vil uddanne og engagere danskerne med råd, guides og erfaringer fra eksperter og vil skabe grobund for mere vild natur i danskernes hjem og hjerter. Samtidig vil kendte danskere byde indenfor i deres have, hvor de vil lave eksperimenter, som skaber en mere vild have.

Om eksperimentet

60 danske familier fordelt på 6 forskellige regioner skal i løbet af foråret og sommeren lave deres haver lidt vildere. De skal lave forskellige indsatser, som fremmer biodiversiteten og løbende monitorere og føre logbog over de forandringer, de kan observere – fx nye, vilde blomster og planter, nye arter af insekter, padder og gnavere mv. Deltagerne får en guide til aktiviteterne samt materialer til at udføre dem.

Blandt de deltagende familier trækker vi lod om 3x besøg af en ekspert i vilde haver, som vil gennemgå folks have og komme med råd til, hvordan deres unikke have kan blive flottere og mere vild.

Resultaterne fra aktiviteterne vil sammen med input fra en række forskere ende ud i nogle guides og anbefalinger til de forskellige regioner omkring, hvilke indsatser haveejere i regionen kan sætte i gang for at fremme biodiversiteten i området.