Hver kvadratmeter tæller

I Danmark er der ca. 1.200.000 huse, ca. 230.000 sommerhuse og kolonihaver for ikke at tale om altaner og uudnyttede fællesarealer. Hvad ville der ske, hvis have-og altanejere, lokale ildsjæle, boligforeninger, skoler, virksomheder m.m. kastede sig ind i kampen for mere biodiversitet og gav plads til den vilde natur?

Det har WWF Verdensnaturfonden, IKEA Danmark og Haveselskabet sat sig for at finde ud af i anden runde af Danmarks Vilde Haver. Danmarks Vilde Haver vil have danskerne til at blive dus med de hjemmehørende planter, pattedyr, fugle, insekter og svampe i håb om, at de så vil passe bedre på dem i fremtiden.

Den danske natur har brug for plads og de danske arter har brug for levesteder. I Danmark har vi presset vores vilde natur i bund. Lige nu er 1.844 plante-og dyrearter rødlistet og dermed i fare for at uddø. Kun omtrent 1-2 procent af den danske jord er reel vild dansk natur.

Vild natur kræver en folkebevægelse

Danmarks Vilde Haver 2021 er åbent og gratis for alle – og alle kan være med.
Vi leder både efter ildsjælene, der allerede har fået boligforeningen med på vilde tiltag i fællesgården og efter dem med de velfriserede haver og altaner.
I kampen for biodiversitet tæller hver kvadratmeter og det er bedre,
at mange gør lidt end af få gør meget.

Målet er, at flest mulige danskere bliver bevidste om begrebet biodiversitet – og i den forbindelse stifter bekendtskab med forskellige hjemmehørende arter og plantesorter og hvad der skal til for at skabe levesteder for disse arter, så vi kan højne vores fælles forståelse for biodiversitet i Danmark.

I år kan alle tilmelde sig på hjemmesiden danmarksvildehaver.dk. Her vil de kunne downloade guides alt efter om de vil gøre haven, altanen eller et fællesareal vildt. De forskellige guides bygger på sidste års deltagers erfaringer med eksperimenter i deres haver og nye tiltag udviklet af WWF Verdensnaturfondens og Haveselskabets eksperter. Deltagerne tilmelder sig samtidig et nyhedsbrev, så de løbende får relevante videoer, råd og tips til at gøre deres områder mere vilde.

IKEA Danmark er også vild med biodiversitet

IKEA Danmark har i år også kastet sig ind i kampen for mere biodiversitet og går forrest som eksempel på at virksomheder også sagtens kan blive vildere.
I foråret 2021 kan du således følge med mens arealerne omkring IKEA-varehuse i Danmark får en vild make-over. I samarbejde med WWF Verdensnaturfonden vil IKEA gøre de grønne græsplæner til et naturligt hjem for insekter ved at plante vilde hjemmehørende arter. Derudover vil de være med til at sprede biodiversitetsbudskaber og råd til deres kunder.